nederland

OM wil tbs voor psychotische moeder die zoontje doodde

05 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) neemt geen genoegen met de straf die Grietje S. kreeg opgelegd voor het doden van haar tweejarige zoontje. De vrouw moet van de rechtbank in Assen een jaar naar een psychiatrische kliniek, het OM gaat in beroep.

‘Dit mag nooit meer gebeuren,’ zegt een woordvoerder van het OM woensdag. Het OM wil dat de vrouw tbs met dwangverpleging krijgt.

Herhalingsrisico

Het gevaar voor herhaling is volgens het OM te groot, om de vrouw maar een jaar te laten behandelen in een psychiatrische kliniek. De rechtbank oordeelde juist dat het ‘herhalingsrisico onvoldoende aanwezig is’.

De 34-jarige Grietje S. vermoordde haar zoon in een psychose met een riem van haar badjas. Daarna reed ze in verwarde toestand met haar kinderen in een sloot bij het Drentse Stuifzand, om ook haar zevenjarige dochtertje om het leven te brengen.

De vrouw zei tegen haar dochter dat ze samen naar de hemel zouden gaan. Het lukte het dochtertje om uit de auto te klimmen.

Kinderwens

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum is het herhalingsrisico aanwezig voor de eigen kinderen van de vrouw. Het dochtertje zal niet meer aan S. worden toevertrouwd, en ze heeft zelf aangegeven geen kinderwens meer te hebben.

Daarom verwacht de rechtbank dat S. niet opnieuw de fout in zal gaan. Het OM zegt dat het niet is uit te sluiten dat de vrouw geen kinderen meer krijgt. ‘Ze heeft een vaste relatie en wil geen kinderen. Maar dat is nooit een garantie en een kinderwens kan veranderen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.