nederland

Miljoenen euro’s aan onterecht uitgekeerde pgb’s niet te innen

18 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Zorgkantoren hebben voor 21,4 miljoen euro aan onterecht uitgegeven persoonsgebonden budgetten (pgb’s) afgeboekt. Het geld is niet meer terug te halen bij de ontvangers.

Dat staat in een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

Meer dan in 2011

Het pgb is een bedrag waarmee langdurig zieken zelf zorg kunnen inkopen. In 2011 was het ‘oninbare’ bedrag van onterecht uitgekeerde pgb’s nog beduidend lager: 8,2 miljoen euro. De stijging ligt volgens het rapport in lijn met de stijging van de kosten van de pgb’s.

Eind 2012 hadden de zorgkantoren die zorg inkopen met geld van de wet voor langdurige zorg, de AWBZ, nog 133,8 miljoen euro tegoed voor pgb’s die waren uitbetaald, terwijl de ontvangers er geen recht op hadden.

Problematisch

De NZa is er tevreden mee dat de zorgkantoren meer werk van het terugvorderen maakt, maar constateert dat het ‘onverminderd problematisch’ is de bedragen te innen.

In 2012 ging er in totaal 27,3 miljard euro om in de AWBZ, 10 procent meer dan in 2011. De kosten per Nederlander zijn gestegen van 1.488 euro in 2011 naar 1.629 euro in 2012.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.