nederland

Marokkaanse vrouw met dood bedreigd na openen wijnbar

10 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De Marokkaanse zakenvrouw Elou Akhiat wordt met de dood bedreigd, omdat zij een wijnbar heeft geopend in Rotterdam. De heftigheid van de reacties was voor de politie reden om de opening van Uva Dolce extra goed in de gaten te houden.

Vrijdag kwamen de doodsbedreigingen binnen nadat er in de Rotterdamse katern van de Metro een artikel stond over de veertigjarige Akhiat.

Cultuur

Op Facebook kwamen er duizenden reacties op het stuk: ‘Stinkwijf ik hoop dat je tent gaat afbranden inclusief jij erin,’ is een van de reacties. Akhiat was zich al bewust van de negatieve respons die haar keuzes kunnen opleveren.

‘Ik wil zijn wie ik ben: een wereldburger. (…) Het openen van een wijnbar druist misschien in tegen de islamitische cultuur waarmee ik ben opgegroeid, maar het voelt goed. Ik wil doen wat ik zelf wil, ben zelfstandig en onafhankelijk.’

Zaterdagavond opende de wijnbar van Akhiat zijn deuren en de politie was aanwezig om een oogje in het zeil te houden.

Onbegrijpelijk

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft gereageerd op de bedreigingen. Hij keurt ze ten strengste af en laat via zijn woordvoerder weten het onbegrijpelijk te vinden dat Akhiat zulke reacties krijgt.

Akhiat, dochter van een imam, is geboren in Marokko en kwam twee maanden later naar Nederland. Ze droeg tot vier jaar geleden een hoofddoek, maar zette deze af na een worsteling van zes jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.