nederland

Man stichtte brand voor sensatie en media-aandacht

20 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Een 23-jarige brandstichter uit Coevorden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging. De man stichtte achtmaal brand, alleen om ‘op tv te komen’.

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle donderdag. Vorig jaar in het voorjaar en in de zomer stichtte de Coevordenaar in totaal acht branden in IJhorst, daarbij kwamen twee honden om het leven.

Aandacht

De man is veroordeeld voor brandstichtingen, roofovervallen en inbraken. Eerder bekende hij dat het puur om de sensatie ging en dat hij ‘genoot van de media-aandacht’. De rechter zei dat de verklaring van de Coevordenaar en zijn gebrek aan inlevingsvermogen ‘schokkend en pijnlijk’ moeten zijn voor de slachtoffers.

Toch heeft dat niet meegewogen bij de strafbepaling, omdat de rechtbank rekening hield met de geestelijke toestand van de man. Hij leefde in een fantasiewereld en voerde die fantasieën uit. Zijn misdaden gaven hem zelfvertrouwen. De branden zouden zijn aangestoken met molotovcocktails.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.