nederland

Levende toonhaai aangespoeld op de kust van Vlieland

24 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Op het strand van Vlieland is zondag een levende en zeldzame haai aangespoeld. Het gaat om een gevlekte toonhaai van ruim een meter lang.

Twee voorbijgangers vonden de toonhaai, ook wel de gladde haai genoemd. De wandelaars probeerden het dier terug te zetten in zee, maar zonder succes.

Verblijfplaats

Nu is de haai in een bassin van het zeeaquarium gezet. Wegens gebrek aan ruimte is het natuurcentrum met spoed op zoek naar een nieuwe verblijfplaats voor de haai, zegt een woordvoerder tegen het Algemeen Dagblad. ‘Het liefst zetten we hem terug in de zee, maar het Dolfinarium in Harderwijk is ook een optie,’ zegt de woordvoerder.

De haai wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Het dier moet eerst maar de nacht zien door te komen. ‘Het feit dat de haai is aangespoeld, geeft aan dat er wat loos is.’

In Terschelling spoelde er in december een dode ruwe haai aan van 1,20 meter lang. In augustus vond een wandelaar op Texel een dode toonhaai van een halve meter.

De haai werd gevonden door twee voorbijgangers. De wandelaars probeerden het dier terug te zetten in zee, maar dat is niet gelukt.

Verblijfplaats
Nu is de haai in een bassin van het zeeaquarium gezet. Wegens gebrek aan ruimte is het natuurcentrum met spoed op zoek naar een nieuwe  verblijfplaats voor de haai, zegt een woordvoerder tegen het Algemeen Dagblad. ‘Het liefst zetten we hem terug in de zee, maar het Dolfinarium in Hardewijk is ook een optie,’ zegt de woordvoerder.

De haai wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De toonhaai, ook wel bekend als de gladde haai, moet eerst maar eens de eerste nacht door zien te komen. ‘Het feit dat de haai is aangespoeld, geeft aan dat er wat loos is.’

In Terschelling spoelde er in december een dode ruwe haai aan van 1,20 meter lang. In augustus vond een wandelaar op Texel een dode toonhaai van een halve meter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.