nederland

Jacht op gangsterduo: vijf criminele stellen die ook werden gepakt

26 februari 2014Leestijd: 3 minuten

De politie in Duitsland en Nederland is hard op zoek naar Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19). Een man en een jonge vrouw die de ene na de andere misdaad plegen, dat spreekt tot de verbeelding.

De vergelijking met het criminele koppel Bonnie en Clyde is al snel gemaakt, maar er zijn meer koppels geweest die samen de wet overtraden. Wij zetten vijf partners in crime op een rij.

1. Aalt M. en Hilda B.

In de zomer van 1978 maakten de toen 22-jarige Aalt M. en zijn verloofde Hilda B. (17) een gewelddadige zwerftocht door Nederland. M. zat in een tbs-kliniek, maar kreeg een dag verlof om zich te verloven met B.

M. voerde zijn begeleider dronken en stal 17.000 euro waarvan hij en B. leefden. Samen vermoordden ze drie mensen in de Brabantse plaats Hoeven. Ze trokken al rovend door Nederland en werden uiteindelijk opgepakt met een gestolen auto en bloedsporen op hun kleren.

M. had al tbs en B. werd veroordeeld tot een jaar celstraf voor medeplichtigheid. In de gevangenis beviel ze van hun zoon.

2. Ray en Fay Copeland

Dit echtpaar was met respectievelijk 76 en 69 jaar het oudste stel in de Verenigde Staten dat de doodstraf nog heeft opgelegd gekregen. De twee werden veroordeeld voor het vermoorden van vijf lifters.

Met hun slachtoffers lichtte het stel mensen op, waarna de lifters werden vermoord. De doodstraf is nooit uitgevoerd. Ray stierf in 1993 een natuurlijke dood toen hij op death row zat en Fay mocht worden overgeplaatst naar een verpleeghuis nadat zij een beroerte had overleefd. In 2003 stierf ze.

3. Jens Söring en Elizabeth Haysom

De studenten Jens Söring, een Duitser, en Elizabeth van de University of Virginia kregen in 1984 een relatie. De ouders van Elizabeth keurden de relatie niet goed en dat kostte haar ouders uiteindelijk hun leven.

Toen Jens Söring ging eten bij de ouders van Elizabeth stak hij het echtpaar dood. Het jonge stel vluchtte naar Europa, maar werd al gauw ontdekt door de politie in Engeland. Söring zit nu een levenslange gevangenisstraf uit, Haysom kreeg 90 jaar cel.

4. Raymond Martinez Fernandez en Martha Jule Beck

Dit stel stond in de Verenigde Staten bekend als The Lonely Heart Killers. Fernandez beroofde vrouwen al voordat hij een relatie kreeg met Beck in 1947. Hij biechtte zijn daden uiteindelijk op aan zijn nieuwe liefde, en Beck besloot mee te doen.

Fernandez reageerde op contactadvertenties van ‘eenzame vrouwen’ en sprak met ze af. Hij beroofde de vrouwen en vermoordde ze. Beck was jaloers en wilde niet dat Fernandez seks zou hebben met zijn slachtoffers. Als dat toch voorkwam, mocht Beck de vrouwen mishandelen. In totaal doodde het stel zeker zeventien vrouwen. Ze kregen allebei de doodstraf.

5. Miranda en Elytte Barbour

Dit is een recenter voorbeeld. Miranda (19) en Elytte Barbour (22) zijn gearresteerd voor de moord op Troy LaFerrara, een man die ze ontmoetten via verkoopwebsite Craigslist. Miranda zou LaFerrara hebben doodgestoken, terwijl Elytte hem vasthield met een touw. Het stel wordt nog vervolgd voor deze moord.

Miranda Barbour zegt dat zij nog meer mensen heeft vermoord nadat zij zich had aangesloten bij een satanische sekte. Na 22 zou ze zijn ‘gestopt met tellen’. Autoriteiten trekken haar verklaring in twijfel.

Volg Shari Deira op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.