nederland

Inspectie voor Gezondheidszorg grijpt twee keer zo vaak in

10 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vorig jaar de medische sector strenger gecontroleerd. Zo’n 33 keer moest de inspectie activiteiten van artsen en andere zorgaanbieders helemaal of gedeeltelijk stilleggen.

Dat is ruim twee keer zo vaak als een jaar eerder, meldt het AD maandag. Daarnaast zijn 29 instellingen onder verscherpt toezicht geplaatst, omdat de zorg ‘door de bodem dreigde te zakken’.

Diagnoses

Instellingen kunnen onder curatele komen vanwege interne ruzies, de kwaliteit die niet in orde is of vanwege financiële problemen. In 2012 waren er negentien instellingen die onder verscherpt toezicht werden gesteld.

De IGZ staat onder druk om strenger op te treden onder meer vanwege het wanbeleid van ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Hij stelde diverse foute diagnoses en behandelde patiënten verkeerd. Ondanks diverse meldingen kon hij zijn vak blijven uitoefenen.

Maatregelen

IGZ-baas Ronnie van Diemen zegt tegen de krant dat de inspectie nu meer kijkt naar instellingen waar de risico’s hoog zijn. ‘En daar grijpen we sneller in. Dan kunnen we een maatregelen opleggen. Daar worden we steeds sterke in, scherper toezien.’

Van Diemen, die sinds een jaar de IGZ leidt, zegt dat na de zaak-Jansen Steur probleemgevallen nu in een landelijk team worden besproken. Hierdoor is de kans kleiner dat een falende arts onopgemerkt blijft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.