nederland

Freddy Heineken was geen echte Heineken maar een Petersen

05 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De in 2002 overleden Freddy Heineken was biologisch gezien geen echte Heineken. Zijn vader Henry Pierre Heineken was zo gezegd ‘van de melkboer’.

Dat schrijft Annejet van der Zijl in haar biografie over de grondlegger van het bierbedrijf Gerard Heineken (1841 – 1893).

Huisvriend

Henry Pierre Heineken (1886 – 1971) was niet het kind van Gerard Heineken maar van huisvriend Julius Petersen. Die zou Henry Pierre bij Mary Tindal, de vrouw van Gerard, hebben verwekt.

Gerard zou in eerste instantie hebben geweigerd het kind te erkennen, maar nam hem enkele dagen later toch op als zijn zoon.

Het verhaal

Freddy Heineken wist dat hij eigenlijk geen Heineken was. De Heineken-Petersen-kwestie stond binnen de familie bekend als ‘het verhaal’. Van der Zijl beschrijft hoe de kwestie Freddy Heineken extra zou hebben gemotiveerd om het familiebedrijf uit te bouwen tot een wereldmerk.

Hij zou hebben willen bewijzen niet de genen maar wel het ondernemerschap en het zakelijke instinct van een Heineken te hebben. Freddy Heineken, of Freddy Petersen, overleed op 3 januari 2002 in Noordwijk op 78-jarige leeftijd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.