nederland

F-16 veroorzaakte waarschijnlijk Groningse ‘aardbeving’

05 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Groningers voelden dinsdagavond een mysterieuze beving en namen harde geluiden waar. Niet de aardgasvelden maar een F-16 van het ministerie van Defensie was waarschijnlijk de boosdoener.

Dat bevestigt het ministerie van Defensie aan BNR Nieuwsradio

Door de geluidsbarrière

Volgens overste Sidney Plankman waren er dinsdagavond oefeningen van de luchtmacht boven de Noordzee. ‘Daarbij is naar alle waarschijnlijkheid wel een F-16 door het geluid heen gegaan. Dat kan waarneembaar zijn. Dat is een beetje afhankelijk van de atmosferische omstandigheden: heeft het gevroren, hoe staat de wind, is er veel bewolking? Het gebeurt vaker. In dat gebied mogen we door de geluidsbarrière heen gaan.’

Vanuit de hele provincie Groningen kwamen dinsdagavond meldingen binnen over trillingen.

Gerammel

Veel mensen zeggen gerommel en een knal te hebben gehoord. Mensen spraken van trillende ramen en ‘gerammel als een kar met ijzeren wielen, meldt RTV Noord.

Maar de seismoloog van het KNMI bleef dinsdagavond stiller dan ooit. Het apparaat registreerde geen enkele beving. Ook de Duitse collega’s van GEOFON namen geen trilling waar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.