nederland

‘Examenfraude Ibn Ghaldoun kostte miljoenen euro’s’

16 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De diefstal van zevenentwintig examens op de inmiddels gesloten school Ibn Ghaldoun in Rotterdam heeft miljoenen euro’s gekost. Daarnaast kwamen ongeveer vijftig docenten en medewerkers van de islamitische school zonder werk te zitten.

Tot die conclusie komen voormalig bestuursvoorzitter Ayhn Tonca en rector Bart Renders van Ibn Ghaldoun.

Ministerie van Onderwijs

De school ging failliet na de waarschijnlijk grootste examenroof in de geschiedenis. Het ministerie van Onderwijs zette de financiering stop na de inbraak, waardoor de school in grote financiële problemen kwam.

Het faillissement kostte het Ministerie van Onderwijs 1,8 miljoen euro en de gemeente Rotterdam 1,2 miljoen euro. Het ministerie en de gemeente betalen daarnaast twee jaar lang 1,2 miljoen euro aan de nieuwe school, De Opperd, waar de meeste leerlingen van het Ibn Ghaldoun naartoe zijn gegaan.

Niet terug te halen

Het geld is niet terug te halen bij de tot werkstraffen veroordeelde examendieven, omdat niet is aan te tonen dat de school failliet ging door de inbraak. Ook docenten, die volgens Renders niet gemakkelijk meer aan werk komen, zit er geen schadevergoeding in.

Het ministerie van Onderwijs vordert wel 86.000 euro bij drie van de daders, als vergoeding voor de kosten die het College voor Examens maakte omdat het onder meer een nieuw examen Frans moest maken.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.