nederland

Els Borst herdacht in Domkerk: ‘Een analytische dokter’

15 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Oud-minister Els Borst (D66) is zaterdag onder grote belangstelling herdacht in de Domkerk in Utrecht. Er waren familie, vrienden en collega’s uit de Haagse politiek aanwezig.

Roger van Boxtel, voorzitter van D66 in de Eerste Kamer, hield een toespraak tijdens de herdenking. Hij beschreef Borst als ‘een analytische en consciëntieuze dokter’.

Gevoelens

Volgens Van Boxtel streed de oud-minister van Volksgezondheid voor een waardig levenseinde, wat haar zelf waarschijnlijk niet is gegund. Oud-premier Wim Kok (PvdA) sprak over zijn ‘gevoelens van woede, bitterheid en verwijting’.

‘Waarom Els Borst, die zachtmoedige vrouw. Nederland leeft intens mee.’ Door de tranen heen is er diepe erkentelijkheid voor wat ze heeft betekend. ‘Ze was geen breker, maar een bouwer.’

Els Borst werd maandag dood gevonden bij haar huis in Bilthoven. De politie maakte donderdag bekend dat Borst vermoedelijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Borst was vorige week zaterdag nog op het partijcongres van D66 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Kinderen

Dochter Andra zei tijdens de herdenking dat zorgen voor anderen de rode draad was in het leven van haar moeder. ‘We hadden een werkende moeder toen dat nog niet vanzelfsprekend was: als kinderen waren wij daar trots op.’

D66-leider Alexander Pechtold sprak van de ‘onschatbare waarde van een schat van een mens’. Ze was nooit dwingend, altijd prikkelend en kon als het nodig was, hard ingrijpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.