nederland

Daders examenroof Ibn Ghaldoun moeten 86.000 euro betalen

14 februari 2014

De drie hoofdrolspelers in de examenroof bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam moeten samen 86.000 euro betalen voor de extra kosten die zijn gemaakt. Hoe zij het bedrag onderling verdelen is aan het drietal.

Dat blijkt uit een brief van het ministerie van Onderwijs vrijdag. Als ze niet betalen, stapt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) naar de rechter.

De extra kosten zijn gemaakt voor onder meer het maken, produceren en verspreiden van een vervangend examen Frans. Het oorspronkelijke examen kon door de gejatte examens niet doorgaan.

Media-aandacht

Donderdag werden tien van de in totaal elf verdachten (negen meerderjarigen en één minderjarige) veroordeeld tot werkstraffen. De elfde werd wel veroordeeld, maar ontliep een straf.

De rechter heeft rekening gehouden met de jeugdige leeftijd van de daders en de enorme media-aandacht voor de zaak. Toen de rechter zijn veroordelingen uitsprak, waren maar drie van de negen jongeren aanwezig bij de uitspraak van het vonnis.

Belastinggeld

De uitspraak van de rechter donderdag heeft volgens Dekker in elk geval één ding duidelijk gemaakt: ‘Van de eindexamens blijf je af. De dieven hebben niet alleen een diefstal op hun geweten.’

‘Ook hebben ze er voor gezorgd dat we extra kosten hebben moeten maken,’ zegt de staatssecretaris. ‘Dat is belastinggeld van u en mij. Dat geld willen we terug.’

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.