nederland

Buren tonen begrip voor komst Benno L., anderen protesteren

16 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De nieuwe buren van de voor ontucht met minderjarigen veroordeelde Benno L. tonen begrip voor zijn komst naar een seniorenflat. Maar andere, boze burgers demonstreren zondag tegen zijn komst.

‘Draag Benno L. alsjeblieft over aan Duitsland. Nederlanders zijn zo’n intolerant volk. Wat mijn cliënt nu meemaakt, is mensonwaardig,’ zei de advocaat van de voor ontucht met minderjarigen veroordeelde Benno L., Pieter van der Kruijs, zondag.

Honderden mensen verzamelden zich bij de flat waar L. sinds kort woont, om tegen zijn komst te protesteren met onder meer anti-PvdA-spandoeken. Ze scandeerden onder meer ‘pedo weg, pedo weg’, meldt Omroep West.

Discussie

Burgemeester Henri Lenferink (PvdA) vertelde de directe buren van L. eerder op een voorlichtingsbijeenkomst over zijn beslissing hem te huisvesten in hun buurt.

Sinds de 65-jarige oud-zwemleraar L., die zes jaar celstraf kreeg voor misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes in Vught, deze zomer voor het eerst voorwaardelijk vrijkwam, was zijn verblijfplaats een probleem. Lenferink besloot een huis voor hem te regelen en wilde daarmee een landelijke discussie op gang brengen over de opvang van veroordeelde pedoseksuelen.

‘Veel mensen begrepen het probleem. Sommige zeiden dat ze liever de man niet in hun buurt hebben, maar velen zagen ook wel in dat onderbrengen in een seniorenflat misschien wel de beste oplossing is,’ zegt zijn woordvoerder tegen Omroep West.

L. is onder behandeling en de Reclassering controleert of hij zich aan de afspraken houdt.

Protestgroep

In korte tijd hebben tegenstanders van de komst van L. een Facebookpagina aangemaakt. De groep ‘Benno L. moet weg uit Leiden’ heeft inmiddels iets meer dan 2.800 fans. Op de pagina werd opgeroepen om zondagmiddag om 14.00 uur te demonstreren, maar na een gesprek met de burgemeester zeiden de initiatiefnemers van de demonstratie in eerste instantie te hebben afgezien van hun plannen.

De gemeente had hen laten weten dat zij een demonstratie vooraf hadden moeten melden.

Problemen met huis vinden

L. mocht niet meer in twaalf Brabantse gemeenten wonen, omdat zijn slachtoffertjes hem daar zouden kunnen tegenkomen. Zelf wilde hij naar het buitenland, maar dat mag niet zolang hij nog een voorwaardelijke straf heeft lopen.

L. had lang geen vaste verblijfplaats en werd in oktober opgepakt wegens het schenden van afspraken. Op oudjaarsdag 2013 kwam hij opnieuw vrij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.