nederland

Voor bouwfraude veroordeelde Nico Vijsma (76) overleden

03 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Nico Vijsma, een van de hoofdrolspelers in de vastgoedfraudezaak ‘Klimop’, is woensdag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan darmkanker.

Dat heeft zijn advocaat vrijdag bekendgemaakt.

Klimop

Vijsma, adviseur bij Bouwfonds, werd in 2012 veroordeeld tot twee jaar celstraf voor zijn rol in de grote vastgoedfraudezaak, die draaide om grootschalige fraude met vastgoed van bedrijven als Philips, ABN Amro en Rabobank, via het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds.

Projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren konden jarenlang ongestoord geld wegsluizen. De fraudezaak kreeg grote bekendheid door de omvang ervan. Er verschenen onder meer een boek en een tv-serie over de fraude.

Verduistering

De zaak tegen Vijsma werd eerder vanwege zijn ziekte uitgesteld. Toen hij was genezen, moest hij alsnog voor de rechter verschijnen.

Vijsma had onder meer miljoenen euro’s verduisterd bij witwaspraktijken en dubieuze transacties en was betrokken bij een criminele organisatie, oordeelde de rechter, die hem twee jaar gevangenisstraf oplegde. Vijsma heeft daarvoor uiteindelijk nooit in de cel gezeten, omdat het hoger beroep van zijn zaak nog liep.

Vijsma was een aangetrouwde oom van één van de andere hoofdrolspelers in de Klimop-zaak, Jan van Vlijmen, die directeur van Bouwfonds was.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.