nederland

Twee grootste fondsen verhogen pensioen ondanks advies DNB

31 januari 2014Leestijd: 2 minuten

ABP en PFZW, de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, verhogen dit jaar de pensioenen voor hun 1,2 miljoen deelnemers van boven de 65 jaar. Zij doen dit tegen het advies in van De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Risico voor jongeren

Twee andere fondsen, PME en PMT, samen goed voor driehonderdduizend gepensioneerden, gaan eveneens tegen het advies in en weigeren hun pensioenen te verlagen. Met deze acties verleggen de pensioenfondsen de risico’s van de huidige generatie gepensioneerden naar de jongere generaties.

Bij PFZW krijgen gepensioneerden uit de gezondheidszorg er in april 0,94 procent bij. Amtenarenpensioenen stijgen met 0.5 procent. Het ABP maakt de ambtenarenkorting van vorig jaar weer helemaal ongedaan.

Geen verlaging

Ook pensioenfonds Metaal en Techniek voert geen verlaging van de pensioenen door. De dekkingsgraad lag eind december iets onder het vereiste niveau (op 103,8 procent), maar staat daar sinds het midden van januari alweer boven.

De pensioenen van werknemers in de bouw hoeven dit jaar eveneens niet te worden gekort. BpfBouw zag zijn dekkingsgraad stijgen tot 111,6 procent. Dat is 5,8 procentpunt hoger dan een jaar eerder en ruim boven het wettelijk vereiste minimum.

DNB boos

DNB is allesbehalve blij met de eigenwijze pensioenfondsen. Eind december haalden de fondsen nog maar net de minimale dekkingsgraad en lijken dat nu al weer te zijn vergeten.

Pas als er sprake is van ‘duurzaam herstel’ mogen de fondsen van DNB weer de portemonnee trekken. De verhogingen zijn binnen de regels en kunnen daarom niet worden verboden door DNB.

Pensioenopbouw

Maar 38 van de 400 pensioenfondsen in Nederland zijn nog niet volledig financieel hersteld. Hun dekkingsgraad is nog niet op het vereiste niveau van ongeveer 105 procent.

Dat betekent dat van een 500.000 gepensioneerden de maandelijkse uitkering vanaf april wordt verlaagd. Om diezelfde reden zal bij een groep van 700.000 werkenden de pensioenopbouw eveneens worden verlaagd, blijkt uit voorlopige berekeningen van De Nederlandse Bank.

Ook het pensioen van 1,3 miljoen werknemers die nog pensioen hebben uitstaan bij hun oude werkgever, wordt gekort.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.