nederland

Tegen uw verkeersboete protesteert u vanaf nu online

27 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Het afgelopen jaar haalde het Rijk vermoedelijk het recordbedrag van meer dan 1 miljard euro aan verkeersboetes binnen. De kans is groot dat niet alle boetes terecht zijn. Vanaf maandag kunt u ook online protest aantekenen.

De honger om verkeersboetes te innen van de burger lijkt onstilbaar te zijn bij de overheid. Door continue verhogingen van de bedragen haalde het Rijk naar schatting 1 miljard euro aan boetes binnen het afgelopen jaar: een absoluut record.

Online protest

Wie meent dat de gekregen boete niet terecht is uitgedeeld, kan vanaf maandag online in beroep gaan via deze site, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Inloggen kan met DigiD en het CJIB-nummer van de beschikking.

Vaak zijn ook de flitsfoto’s van snelheidsovertredingen beschikbaar. Die kunnen digitaal worden opgevraagd.

Service

Het OM hoopt met het Digitaal Loket Verkeer een service te bieden aan beboete burgers en tegelijkertijd zelf efficiënter te werk te kunnen gaan door het verminderde papierwerk. Op het scherm is na een aantal vragen direct te zien wat de kans van slagen is van een eventueel beroep.

In Nederland beginnen jaarlijks ongeveer 450.000 mensen een beroepszaak tegen een boete. Dat aantal kan wat het OM betreft wel omlaag. OM-baas Herman Bolhaar zegt in De Telegraaf: ‘Ik wil niemand ontmoedigen, maar slechts in een half procent van de gevallen wordt een goede reden gegeven zodat de boete niet betaald hoeft te worden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.