nederland

Ruim 60 Moslimbroeders tegelijk veroordeeld tot 3 jaar cel

09 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Een Egyptische rechtbank heeft in een grote rechtszaak 63 Moslimbroeders tegelijkertijd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar per persoon. Zij werden veroordeeld voor relschoppen, geweldpleging en wapenbezit tijdens protesten tegen het afzetten van voormalig president Mohammed Morsi.

De Moslimbroeders krijgen daarnaast een boete van 50.000 Egyptische ponden (ongeveer 5.300 euro). De veroordeelden mogen het hoger beroep in de zaak in vrijheid afwachten, mits zij een borgsom van 5.000 Egyptische pond (ongeveer 530 euro) betalen.

Dat heeft een bron in de rechtbank tegen persbureau Reuters gezegd. Het is een van de grootste rechtszaken tegen aanhangers van de Moslimbroederschap voor misdragingen tijdens protesten, nadat Morsi in juli uit zijn ambt werd gezet door het leger.

Tweede rechtszaak

In een andere massa-rechtszaak werden nog eens 24 aanhangers van de Moslimbroederschap veroordeeld tot eveneens celstraffen van 3 jaar, maar met daarbovenop dwangarbeid. Zij hadden gedemonstreerd tegen het onvrijwillig vertrek van Morsi en zijn volgens de rechter schuldig aan relschoppen, illegale samenscholing, het aanvallen van de politie en lidmaatschap van een gewapende terroristische groepering.

Gisteren had ook Morsi zelf voor de rechter moeten verschijnen, voor het aanzetten tot het doden van betogers. Zijn proces werd uitgesteld tot 1 februari. Volgens Egyptische autoriteiten was het door ‘dikke mist’ niet mogelijk de oud-president per helikopter naar de rechtbank te brengen. Aangezien het volgens weerberichten helder weer was, wordt die lezing in twijfel getrokken. Het proces wordt keer op keer uitgesteld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.