nederland

Reclassering test enkelband voor alcoholverslaafden

31 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Een enkelband moet alcoholverslaafden ervan weerhouden strafbare feiten te plegen of overlast te veroorzaken. Sinds deze week gaat de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) de zogenoemde ‘alcoholband’ uittesten.

De alcoholband is in staat om het alcoholgebruik van een drager te meten aan de transpiratie.

Controle

SVG heeft veel te maken met alcoholproblematiek en hoopt met de band meer controle over de verslaafden te kunnen krijgen. Een deel van hen heeft een alcoholverbod opgelegd gekregen van de rechter, maar de huidige blaastesten en urinecontroles kunnen alleen het alcoholgebruik van de laatste twaalf uur meten.

De alcoholband meet ieder half uur en slaat direct alarm als de drager ook maar één biertje heeft genomen. Volgens de SVG heeft de band een preventieve werking doordat de drager een stok achter de deur heeft om niet te hoeven drinken.

De band wordt getest door twaalf testpersonen. Na afloop van de test gaat de reclasseringsdienst met het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie praten over de mogelijke inzet van de alcoholband.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.