nederland

Rechter: kinderbijslag in Marokko mag niet worden verlaagd

11 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De regering mag de kinderbijslag voor kinderen in Marokko niet verlagen. De Amsterdamse rechtbank oordeelde vrijdag dat die verlaging, die geldt sinds 1 januari vorig jaar, onrechtmatig is. Met Turkije en Egypte zijn er geen afspraken over kinderbijslag, dus in die landen mag die wel worden verlaagd.

Maar ook daar wierp de rechter een bezwaar op. Bij de verlaging van de kinderbijslag volgens het woonlandbeginsel is de wetgever vergeten ook deze onderhoudsbijdrage aan te passen, wat de rechter onjuist vindt. Daarom houden deze ouders recht op de volledige kinderbijslag als zij hun eigen onderhoudsbijdrage naar hun vaderland overmaken.

De financiële schade voor het kabinet vanwege het schrappen van deze maatregel zou niet meer dan 5 miljoen euro bedragen, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Koopkracht

Sinds een jaar wordt de hoogte van de bijslag bij uitbetaling buiten de Europese Unie aangepast aan de koopkracht in het land waar de kinderbijslag wordt ontvangen.

Door dit zogeheten woonlandbeginsel is de kinderbijslag voor een kind dat in Marokko, Egypte of Turkije woont 60 procent van het Nederlandse niveau.

Strijd

Maar verschillende ouders bonden de strijd aan met die korting en kregen vrijdag gelijk van de rechter. Het gaat om ouders en kinderen die in Turkije wonen, tot ouders die in Nederland wonen en de kinderen in Turkije, Marokko of Egypte.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) kan nog in hoger beroep gaan, maar wil de uitspraak eerst nader bestuderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.