nederland

OM doet nieuw psychisch onderzoek naar Volkert van der Graaf

28 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat opnieuw onderzoek doen naar Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Dat zou moeten aantonen hoe het met zijn psychische toestand is gesteld en hoe groot de kans is dat hij weer de fout ingaat.

Zijn advocaat Stijn Franken bevestigt berichtgeving hierover van de NOS. Volgens de omroep moet het onderzoek aantonen of Van der Graaf wel vervroegd kan vrijkomen.

Proefverlof

Van der Graaf komt naar verwachting in mei vervroegd vrij, omdat hij er dan tweederde van zijn gevangenisstraf heeft op zitten.

Vorige week werd bekend dat Van der Graaf inmiddels al met proefverlof is geweest. Dit terwijl staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) tegen het proefverlof was. De Raad voor de Strafrechttoepassing dwong Teeven alsnog in te stemmen met het verlof.

Verslaafd

Hoogleraar reclassering Peter van der Laan zei eerder in weekblad Elsevier dat het lastig te voorspellen is of Van der Graaf weer de fout in zal gaan. ‘Klassieke reclasseringspunten spelen bij hem niet. Hij kan naar het lijkt gewoon terug naar huis, is goed opgeleid en niet verslaafd.’

Ook als het om veiligheid gaat, is Van der Graaf een ‘bijzonder geval’. ‘Wat veiligheid betreft, zijn de voorwaarden meestal gericht op bescherming van de samenleving en niet die van de betrokkene zelf, zoals bij Van der Graaf. Ook in dat opzicht is dit een bijzonder geval.’

De beveiliging van Van der Graaf gaat de staat waarschijnlijk een hoop kosten. Bas Kiepe van beveiligingsbedrijf Cortex schat ongeveer één miljoen euro per jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.