nederland

Nieuw vleesschandaal, ruim 690 ton vlees geblokkeerd

29 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft paardenvlees gevonden in grote partijen rundvlees. Van het slachthuis is ruim 690 ton vlees preventief geblokkeerd.

De NVWA maakt niet bekend om welk slachthuis het gaat, maar volgens actualiteitenrubriek EenVandaag is het Van Hattem Vlees in Dodewaard. Dat bedrijf levert onder meer vlees aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar.

Vlees

Tijdens een inspectie heeft de NVWA is paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis. Het is bij de NVWA nog niet duidelijk in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt en waar het vlees ligt opgeslagen.

‘Uit gegevens van het bedrijf valt vooralsnog niet na te gaan in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt. Ook zijn er volgens de inkoopadministratie meer paarden ingekocht dan er volgens het slachtregister zijn geslacht,’ staat in een persbericht van de NVWA.

Het slachthuis in Dodewaard moet de tracering van de partijen vlees direct op orde brengen. Als dat niet snel gebeurt, wordt de erkenning van het slachthuis geschorst en mag het bedrijf geen dieren meer slachten.

Willy Selten

Vorig jaar kwam vleesgroothandel Willy Selten onder vuur te liggen omdat het bedrijf 300.000 kilo paardenvlees met rundvlees zou hebben gemengd. Het vlees werd vervolgens verkocht als puur rundvlees.

In december oordeelde de rechter dat 2 miljoen kilo vlees dat nu ligt opgeslagen, niet mag worden verkocht. Volgens de curator van Willy Selten is er met het vlees niets mis, maar volgens de rechter is ‘een risico voor de voedselveiligheid’ duidelijk aanwezig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.