nederland

Meerderheid lokale politici wil verbod op vuurwerk

08 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Een nipte meerderheid (53 procent) van de lokale politici zou graag zien dat vuurwerk voor particulieren verboden wordt in Nederland. Vooral linkse politici zijn voorstander van een vuurwerkverbod.

Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch onder 1.668 gemeenteraadsleden en -bestuurders.

Slachtoffers

Vooral GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie vinden dat vuurwerk nu wel genoeg overlast heeft veroorzaakt en slachtoffers heeft gemaakt. Zij willen het liefst dat steden en dorpen zelf een vuurwerkshow gaan organiseren rond Oud en Nieuw.

Opvallend is dat de lokale politici van de SP en de PvdA een ander standpunt innemen dan hun collega’s in de Tweede Kamer. De landelijke PvdA vindt een vuurwerkverbod voorlopig te ver gaan.

Van Aartsen

De VVD ziet zowel landelijk als lokaal niets in een vuurwerkverbod. Maar in Den Haag vroeg de PvdA-fractie burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) te onderzoeken of de stad met Oud & Nieuw op georganiseerde manier vuurwerk kan gaan afsteken. Van Aartsen heeft wel oren naar een verbod. De burgemeester roept het kabinet op in ieder geval de verkoopperiode te verkorten, boetes te verhogen en de afsteekperiode te verlaten naar 23.00 uur.

In 2015 komt Den Haag op 1 januari met een grote vuurwerkshow. De show wordt bekostigd doordat het jaarlijkse nieuwjaarsfeest van de gemeente wordt afgeschaft. Andere grote steden zouden vergelijkbare plannen hebben.

Ook dit jaar zorgde vuurwerk voor veel overlast in Nederland. Lichamelijk leed is voor de tegenstanders de belangrijkste reden om publieksvuurwerk vaarwel te zeggen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.