nederland

‘Meer stress in jeugd vermindert de kans op depressie’

20 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Kinderen met een onbekommerde jeugd lopen groter risico om na stress in een depressie te raken. Omgekeerd geldt hetzelfde: bij kinderen die vroeg en veel worden blootgesteld aan stress is de kans kleiner dat zij later depressief worden.

Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend jongeren van Esther Nederhof van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Aandacht

‘Een ding komt in heel veel onderzoeken terug. Dat is dat er een relatie bestaat tussen stress en depressie,’ zegt Nederhof in een gesprek met elsevier.nl. Hoe iemand met stress omgaat heeft voornamelijk te maken met de ‘aandachtsstijl’ van de persoon.

De onderzoeksgroep is verdeeld op grond van de aandachtsspanne: de onderzoeker maakt onderscheid tussen personen die zich langdurig op één taak kunnen richten (sustainers), en personen die goed kunnen overschakelen tussen twee taken (shifters).

Jeugd

De sustainers die in hun kindertijd vaak en veel stressvolle omstandigheden meemaakten, hadden bij recente stress minder kans op een depressie. ‘Dat zijn kinderen die heel goed op hun omgeving kunnen letten, hierdoor kunnen ze zich beter voorbereiden op de toekomst,’ zegt Nederhof.

Andersom geldt hetzelfde: sustainers die tijdens hun jeugd weinig zijn blootgesteld aan stress hebben bij recente stress een grotere kans om depressief te worden.

Shifters

Opmerkelijk is dat er bij de shifters geen relatie kon worden gevonden tussen stress en aandachtsstijl. ‘Het lijkt erop dat deze personen altijd om zich heen kijken en overal nieuwe kansen in zien,’ zegt Nederhof.

Er is nog geen rekening gehouden met andere factoren die een rol kunnen spelen bij depressie, zoals genen, medicijnen of biochemische factoren. ‘De aandachtsstijl is misschien wel genetisch bepaald, alleen hebben genetici het depressie-gen nog niet kunnen blootleggen.’

Daarom is het volgens Nederhof van belang dat het onderzoek wordt herhaald in andere onderzoeksgroepen. Het onderzoek kan veel betekenen op het gebied van preventie. ‘Het hebben van een slechte jeugd hoeft niet voor iedereen hetzelfde te betekenen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.