nederland

Familie eist 80.000 euro voor ‘moord’ op Vivica Spong

22 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De familie van het nichtje van advocaat Gerard Spong, Vivica (31), eist een schadevergoeding van 80.000 euro van haar 42-jarige vriend Mark van D., die van haar dood wordt verdacht. Een groot deel daarvan is bedoeld als schadevergoeding voor de dood van de hoogzwangere vrouw en haar ongeboren baby.

Dat zegt de advocaat van de familie tegen De Telegraaf.

Zoektermen

Vivica Spong werd in de zomer van 2012 dood gevonden onder aan de trap van het herenhuis waar zij met haar vriend Mark van D. woonde. De politie ging aanvankelijk uit van een ongeval, maar later bleek dat het alibi van D. niet klopte.

Ook was er vanaf zijn werkcomputer en vanaf zijn tablet gezocht op termen als ‘bedwelmen ethanol’ en ‘ways to kill without a trace’ en ‘welke stof zorgt voor verlies bewustzijn’.

Geen zekerheid over doodsoorzaak

Van D. zit nu ruim een jaar in voorarrest. Deskundigen durfden dinsdag tijdens de eerste van drie procesdagen niet met zekerheid te zeggen waaraan de vrouw is overleden. Sectiebevindingen wijzen op verstikking, maar een expert van de verdediging noemde de val van de trap als waarschijnlijke doodsoorzaak.

Tijdens de rechtszaak bleek ook dat Mark van D. tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd over wat hij op de ochtend van de dood van Vivica heeft gedaan.

Ook andere details uit zijn verhaal zijn niet consequent: zo vond de politie later een mannenboxershort met bloedvlekken van Vivica erop in een kast. Volgens een buurvrouw had Van D. die aan toen hij ’s ochtends met zijn vriendin ruzie had in de tuin. Van D. zelf houdt vol dat hij de onderbroek de voorgaande avond had gebruikt om een bloedneus van Vivica te stelpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.