Cartoonist Spits brengt Vitesse in verband met Jodenvervolging

09 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Cartoonist Marco Lap heeft in gratis dagblad Spits een Vitesse-speler afgebeeld met op zijn shirt een davidster. De cartoonist brengt Vitesse in verband met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog omdat de club zonder de Israëlische speler Dan Mori naar Abu Dhabi vertrok.

Op Twitter ontstond donderdagochtend ophef over de prent. Twitteraars betichten de krant van ‘asociaal scoren’, ‘sensatielust’ en ‘smaad’.

Uitstekende cartoon

Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, heeft geen problemen met de prent. ‘Ik vind het een uitstekende cartoon. Iedereen doet altijd zenuwachtig over de davidster, maar als de intentie is om uit te drukken dat Vitesse geen ruggengraat heeft getoond, want daar is iedereen het wel over eens, dan vind ik het prima,’ zegt Voet vanuit Israël.

Maar volgens hoogleraar Moderne Joodse geschiedenis en antisemitisme Evelien Gans gaat de cartoonist te ver door Vitesse in verband te brengen met antisemitisme. ‘Het is opportunistisch van Vitesse, maar antisemitisme is het op het eerste oog niet. Mori is geweerd als Israëliër, niet als Jood. Dat is dus iets anders dan de niet-Jood verklaring die Nederlandse bedrijven in de jaren zeventig aan Arabische landen verstrekten,’ zegt Gans. De hoogleraar is wel benieuwd wat er zou gebeuren als een speler met een andere achtergrond geweigerd zou worden.

Geen reactie Vitesse

Vitesse-woordvoerder Ester Bal laat vanuit Abu Dhabi weten niet in te willen gaan op deze specifieke zaak. De club zal bij terugkomst in Nederland met een verklaring komen.

Spits-hoofdredacteur Robert van Brandwijk ziet geen problemen in de prent. ‘Het is een cartoon op het randje maar als het een discussie opwekt is dat alleen maar goed, daar zijn cartoons voor. Overigens speelt de boosheid volgens mij alleen onder Vitesse-fans.’