nederland

2013 recordjaar cocaïnevangst in Rotterdamse haven

13 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Nooit eerder onderschepten opsporingsdiensten zo veel cocaïne in de Rotterdamse haven als vorig jaar. Maar vermoedelijk gaat het nog maar om het topje van de ijsberg.

In oktober 2013 had de politie al 8.500 kilo coke onderschept. Dat is een record, schrijft dagblad Trouw.

Bananen

De drugs hadden een gezamenlijk straatwaarde van 300 miljoen euro. Het totale bedrag aan onderschepte coke ligt vermoedelijk nog hoger.

Volgens het Hit-and-Run-Cargoteam (Harc), de politie-eenheid die zich bezighoudt met drugsopsporing in het havengebied, worden steeds kleine hoeveelheden drugs onderschept. Vooral ladingen met bananen, ananassen en cranberry’s uit Zuid-Amerika zijn populair.

Gespreide risico’s

De criminelen doen aan risicospreiding. Een lading van duizenden kilo’s in één container treffen de opsporingsdiensten vrijwel nooit meer aan. Toch hebben de speurders vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg gevangen.

Officier van Justitie Loes van der Wees: ‘We onderscheppen veel meer, maar hoeveel drugs daadwerkelijk in de Rotterdamse haven worden gesmokkeld, weten we gewoon niet. Er worden analyses gemaakt maar indicatoren zijn er niet.’

Infiltratie

Opsporingsdiensten zijn alert op de infiltratie van criminelen bij havenbedrijven. Havenmedewerkers worden benaderd om, vrijwillig of niet, hun pasje af te staan zodat criminelen de drugs uit de haven kunnen smokkelen.

De Rotterdamse haven is vermoedelijk één van de grootste drugsdoorvoerhavens van Europa. Maffiaclans uit onder meer Marokko en Italië zijn in het havengebied actief.

Opstelten

Italiaanse maffiabestrijders waarschuwen dat de Calabrese misdaadorganisatie ‘Ndrangheta onder meer vanwege de Rotterdamse haven zeer actief is in Nederland.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie heeft kritiek op minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) omdat die bilaterale opsporingsbetrekkingen tussen Nederland en Italië doorbreekt en op het meer bureaucratische Europol wil vertrouwen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.