nederland

Minister Opstelten: legaliseren van hennepteelt is zinloos

19 december 2013Leestijd: 1 minuut

Het heeft geen zin om op legale manier hennep te telen voor binnenlands gematigd gebruik. Het merendeel van de in Nederland geteelde hennep is namelijk bestemd voor de export.

Dat schrijft minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Noch de illegale plantages, noch de achterliggende (georganiseerde) criminaliteit zullen met het reguleren van de teelt voor de coffeeshops verdwijnen,’ schrijft de minister.

Wietregulering

Opstelten reageert op vragen van de PvdA over de regulering van de wietteelt. In andere landen zou dergelijk beleid succesvol zijn geweest. Maar die vlieger gaat volgens Opstelten in Nederland niet op.

Uit een schatting van de toenmalige KLPD bleek dat in 2011 slechts 65 ton van de 448 ton bestemd was voor binnenlands gebruik. Van de totale productie gaat 80 procent naar het buitenland.

Export gaat door

Als de overheid het mogelijk maakt om op legale manier hennep te telen, zal de illegale teelt voor de export gewoon doorgaan, zo verwacht de minister.

Dit kabinet zal zich daarom blijven richten op het aanpakken van de georganiseerde hennepteelt en daarnaast het gedoogbeleid voor gematigd binnenlands gebruik in stand houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.