nederland

Julio Poch spant kort geding aan tegen Nederlandse staat

17 december 2013Leestijd: 1 minuut

Advocaat Geert-Jan Knoops spant namens zijn cliënt, oud-Transavia-piloot Julio Poch, een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Hij is ontevreden over de rechtsbijstand die Poch krijgt.

Volgens Knoops is Nederland ‘op zijn minst mede-aansprakelijk voor de situatie waarin de heer Poch nu verkeert’,  zegt hij tegen RTL Nieuws. Het kort geding dient op 21 januari.

Dodenvluchten

Poch, die een Nederlands paspoort heeft, wordt in Argentinië verdacht van het uitvoeren van dodenvluchten tijdens het Videla-regime.

Knoops zegt dat Poch voor zijn procesvoering afhankelijk is van liefdadigheidsinstellingen. De advocaat vindt dat de overheid zijn cliënt meer rechtsbijstand moet geven. Het zoeken van getuigen die in het voordeel van de piloot spreken, kost veel tijd en het is onterecht dat Poch daarvoor moet opdraaien.

Het feit dat Nederland wat Knoops betreft mede-aansprakelijk is voor de situatie van Poch, brengt volgens Knoops verplichtingen met zich mee. ‘Hieronder valt ook het recht op bijstand van een in dit geval Nederlandse advocaat. Nederland weigert op dit moment deze kosten te vergoeden.’

Eerlijk

Vorige maand deed Poch opnieuw een beroep op minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Hij wil dat Timmermans zich hard maakt voor het ‘recht op een eerlijk proces’.

Volgens Knoops kan het nog wel even duren voor de rechter uitspraak doet in deze zaak. De advocaat rekent op 2016 of 2017, maar dat is niet zeker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.