nederland

Hogere straf voor benzinedief in hoger beroep filefuik-zaak

18 december 2013Leestijd: 1 minuut

De man die in 2011 een dodelijk ongeval veroorzaakte toen hij op een filefuik inreed, moet niet zes maar acht jaar achter de tralies. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag besloten.

Maikel R. werd woensdag ook in hoger beroep veroordeeld voor diefstal met geweld, schuld aan de dood van een autobestuurder en poging tot doodslag op verschillende politieambtenaren.

Geen verantwoordelijkheid

In eerste aanleg had R. al een gevangenisstraf van zes jaar voor zijn misdaden gekregen, maar het Openbaar Ministerie was daar niet tevreden mee en ging in hoger beroep.

Het hof neemt het R. kwalijk dat hij nog altijd geen verantwoordelijkheid voor zijn levensgevaarlijke verkeersgedrag wil nemen maar in plaats daarvan de schuld bij de politie neerlegt. Die had in de ogen van R. nooit voor een ‘licht vergrijp’ als benzinediefstal een filefuik mogen opwerpen.

Hoge snelheid

Maar dat verweer vegen de raadsheren resoluut van tafel. Het noodlottige ongeval is in de ogen van het hof volledig te wijten aan het gevaarlijke rijgedrag van R. Ook als het inzetten van een filefuik ‘buitenproportioneel’ is geweest, had R. ervoor moeten zorgen zijn auto tijdig tot stilstand te brengen.

Hier heeft hij geruime tijd de gelegenheid voor gehad, maar bleef in plaats daarvan met zeer hoge snelheid rijden totdat hij op een bestuurder in de staart van de file knalde. De oorzaak van de file is volgens het gerechtshof dan ook op geen enkele manier van belang.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.