nederland

Duizenden reacties op condoleance-sites na dood Mandela

06 december 2013Leestijd: 2 minuten

Niet alleen op de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag wordt het condoleanceregister getekend, ook online geven veel Nederlanders hun reactie op de dood van Nelson Mandela.

De website condoleance.nl telde vrijdagavond rond 22.00 uur bijna 3700 reacties. Op het donderdagavond geopende condoleanceregister.nl stonden vrijdagochtend ruim 1300 steunbetuigingen. Ook daar komen er steeds meer bij.

Voorbeeld

Uit de reacties blijkt dat velen Mandela zien als een inspiratiebron. ‘Een voorbeeld voor alle huidige en toekomstige wereldleiders is heengegaan. Een legende is geboren.’

Diep respect voor dit voorbeeld van vergevingsgezindheid, laat iemand weten. Een ander schrijft: ‘Een prachtig mens heeft nu eindelijk vrede gevonden. Laat hij voor altijd een voorbeeld zijn.’

Contact

Mandela wordt alom geprezen om zijn wijsheid. Een enkeling dat hij zich vereerd voelde de voormalig president van Zuid-Afrika ‘in levende lijve gezien te hebben’. ‘Dat u contact met mij maakte. Dat moment zal ik nooit vergeten.’

Een ander vergelijkt Mandela met Martin Luther King: ‘We verliezen een van de allergrootsten op deze aarde; de man die verder ging op het pad dat dominee Martin Luther King vroegtijdig moest verlaten.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.