Demonstranten tegen politiegeweld slaan er zelf op los

28 december 2013Leestijd: 1 minuut

In Den Haag is een demonstratie tegen politiegeweld en discriminatie zaterdag uitgelopen op geweld tegen de aanwezige politie. Twee demonstranten werden aangehouden wegens openbare geweldpleging en geweld tegen een politieambtenaar.

‘Ze sloegen met stokken in op agenten, dat nemen we hoog op. En we vinden het op z’n zachts gezegd bijzonder dat tijdens een demonstratie tegen politiegeweld juist geweld tegen agenten wordt gebruikt,’ zegt een politiewoordvoerder. Een derde demonstrant werd aangehouden omdat hij zich niet kon identificeren.

Leuzen

Een van demonstranten legt de schuld voor het uit de hand lopen van de demonstratie juist bij het handelen van de politie. ‘We worden gecriminaliseerd door de politie,’ zegt organisator Bob Scholte, een extreem-linkse actievoerder.

‘Het was juist een heel positieve demonstratie,’ zegt hij. Maar uit beelden van de protestmanifestatie blijkt dat er onder meer ‘fuck the police‘ wordt geroepen.

Vertrek

Ongeveer vijftig demonstranten hielden zich op bij het Haagse stadhuis om het vertrek van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) en politiechef Paul van Musscher te eisen.

De aanleiding voor die oproep was de vrijspraak afgelopen week van een agent van moord of doodslag op de zeventienjarige Rishi Chandrikasing.

De demonstratie zou deze middag op de hoek van de Waldorfstraat en de Rijswijkseweg eindigen, maar de demonstranten wilden verder lopen naar station Hollands Spoor. Op een perron van het Haagse treinstation kwam Rishi na een achtervolging door de politie om het leven.