nederland

Asielzoeker Schipholbrand eist ruim half miljoen euro van staat

24 december 2013Leestijd: 1 minuut

De uitgezette Libische asielzoeker Ahmed al-Jeballi eist ruim 6,5 ton schadevergoeding van de Nederlandse staat. De illegaal werd in maart vrijgesproken van opzettelijke brandstichting in het cellencomplex op Schiphol.

Dat melden zijn advocaten Raymond Frijns en Eduard Damman dinsdag. Het gerechtshof buigt zich op 14 januari over het verzoek.

Vrijgesproken

De asielzoeker werd na jarenlange rechtsvervolging in maart in hoger beroep op alle punten vrijgesproken van schuld aan de brand die in 2005 uitbrak in het cellencomplex op Schiphol-Oost bij Oude Meer.

In eerste aanleg werd de illegaal nog veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, maar de raadsheren van het hof oordeelden dat de Libiër niet kon weten dat hij een brand kon veroorzaken door zijn sigarettenpeuk weg te schieten.

Schadevergoeding

De elf doden die bij de brand vielen, komen volgens het hof dan ook niet voor rekening van de Libiër. Door bouwfouten was het inmiddels gesloten cellencomplex niet brandveilig.

De andere illegalen die de brand overleefden hebben al een schadevergoeding gekregen. Ook al-Jeballi kan nu rekenen op een forse vergoeding.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.