VN-onderzoekers: regering moet leiding nemen in debat Zwarte Piet

21 november 2013Leestijd: 2 minuten

De commissie van de Verenigde Naties (VN) die onderzoek doet naar Zwarte Piet roept de Nederlandse regering op een open debat te steunen en faciliteren over de knecht van Sinterklaas. De commissieleden zijn naar eigen zeggen bedreigd en beledigd vanwege hun onderzoek.

Het debat zou zonder bedreiging van en met respect voor de tegenstanders van Zwarte Piet moeten plaatshebben, staat in een verklaring van de commissie, waarvan professor Verene Shepherd voorzitter is.

Racistisch

De VN-commissie doet onderzoek naar het fenomeen Zwarte  Piet, omdat er diverse klachten zijn binnengekomen. Tegenstanders van de knecht van Sinterklaas ervaren Zwarte Piet als racistisch.

Eind oktober kreeg de commissie ‘ernstige reacties’ binnen, zoals bedreigingen en beledigingen. De onderzoekers zijn geschokt van het feit dat de voorstanders van Zwarte Piet, zich niet kunnen voorstellen dat de knecht wellicht beledigend is voor anderen.

De commissie wijst erop dat tradities niet blijvend zijn, ze veranderen door de jaren heen. De Nederlandse regering zou een ‘open debat in de samenleving moeten faciliteren, om begrip te wekken over hoe tradities door verschillende groepen worden ervaren’.

Kalm

De VN is bereid te ondersteunen bij de discussie over Zwarte Piet. In de tussentijd vraagt de commissie om kalm te blijven en te stoppen met beledigingen tegenover tegenstanders van Zwarte Piet in Nederland en de VN-onderzoekers.

Shepherd kreeg vorige maand de woede van veel Nederlanders over zich heen, nadat zij zich kritisch had uitgelaten over Zwarte Piet. Zij vond dat het sinterklaasfeest moest stoppen, omdat Zwarte Piet volgens haar een terugkeer was van de slavernij.