Nederlanders maken zich zorgen om tolheffing Duitsland

26 november 2013Leestijd: 1 minuut

In Nederland is verontrust gereageerd op het akkoord dat de CDU/CSU en de SPD dinsdag sloten om buitenlandse personenauto’s tol te laten betalen bij gebruik van de Duitse Autobahn.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) liet weten dat ze de uitwerking van de Duitse plannen om tol te heffen op de Autobahn goed in de gaten zal houden ‘aangezien het plan ook gevolgen heeft voor Nederlandse weggebruikers’.

‘Een vorm van beprijzing’ is volgens haar toegestaan, mits een dergelijke maatregel niet ‘discriminerend uitpakt voor andere lidstaten.’ Ook de Duitse automobilist zal tol moeten betalen, maar zal voor de kosten worden gecompenseerd, zo is de verwachting.

Ongelukkig

De PvdA, CDA en SP hebben Schultz gevraagd te overleggen met haar Duitse collega’s om hen van dit plan af te brengen. ‘Ik ben hier ongelukkig mee,’ zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe sprak van ‘een duidelijke stap in de verkeerde richting’.

Ook andere belanghebbenden melden zich. Het Nederland Bureau voor Toerisme & Congressen is bang dat de tolheffing voor een rem op mobiliteit binnen Europa zal zorgen. Automobielvereniging ANWB liet weten het vreemd te vinden dat de tol in feite slechts voor buitenlanders zou gaan gelden.

Veel Nederlandse vakantiegangers die op doorreis naar Zwitserland, Oostenrijk en Italië zijn, zullen met deze tolheffing te maken krijgen.