nederland

Inlichtingendiensten maken zich zorgen over ‘popjihad’

26 november 2013Leestijd: 1 minuut

Europese inlichtingendiensten maken zich grote zorgen over een opkomend fenomeen: de zogenoemde popjihad. Een groeiend aantal moslimjongeren flirt met Al-Qa’ida via symbolen die op sociale media worden verspreid.

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vindt de jihad als lifestyle ‘buitengewoon zorgwekkend’, meldt de Volkskrant dinsdag.

Randstad

De NCTV beschikt niet over cijfers van het aantal popjihadi’s, maar het zou gaan om een ‘niet onaanzienlijk aantal’. Sommigen van hen vertrekken naar Syrië om te vechten. Het gaat niet alleen om jongeren uit de Randstad, maar ook uit andere delen van Nederland.

Het aantal Nederlandse jongeren dat naar Syrië is gegaan, houdt de NCTV nog steeds op honderd.

Bronnen zeggen tegen de krant dat veel ouders in steden als Arnhem, Ede-Wageningen, Zwolle, Eindhoven, Utrecht en Rotterdam het vertrek van hun kind naar Syrië verzwijgen uit angst voor stigmatisering.

Nederlander

Maandag werd bekend dat wederom een Nederlander in Syrië om het leven is gekomen. Het zou de zevende Nederlander zijn die in Syrië is gedood. Het gaat om de 26-jarige ‘Abu Jandal’ uit Delft. Hij raakte twee weken geleden zwaargewond.

Eerder zei Jandal dat hij bereid is om in Syrië te sterven: ‘Je gaat toch een keer dood, dus dan zou het geweldig zijn als je voor een nobel doel sterft.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.