nederland

E-mail over ‘donker gekleurde (neger)’ was ‘interne grap’

28 november 2013Leestijd: 1 minuut

De racistische e-mail die per ongeluk terechtkwam bij Jeffrey Koorndijk was niet serieus bedoeld, maar als ‘interne grap’. ‘Er was niets discriminerends mee bedoeld.’

Dat laat directeur Mike de Wilde van het gelijknamige elektronicabedrijf donderdag weten via zijn woordvoerder.

Kwalificaties

In de mail stond dat de 23-jarige Koorndijk niet moest worden aangenomen voor een stage. ‘Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz,’ stond in die e-mail die per abuis ook naar Koorndijk werd gestuurd.

Mike de Wilde Electronics benadrukt dat de jongeman niet over de juiste kwalificaties beschikte en daarom geen stageplek kreeg. ‘Zijn huidskleur heeft daar helemaal niks mee te maken, hij was met elke huidskleur afgewezen.’

Volgens de directie is van een schadevergoeding geen sprake, omdat Koorndijk op grond van zijn competenties niet is aangenomen. ‘Er is excuus gemaakt voor de inhoud van de mail en voor de manier waarop die bij hem terecht is gekomen. Maar racisme of zoiets is niet aan de orde en daarvoor hoeft het bedrijf zich dus ook niet te excuseren.’

Bedreigingen

Koorndijk gaf woensdag aan dat hij aangifte wil doen bij de politie van discriminatie. Ook wil hij een schadevergoeding.

Intussen heeft Mike de Wilde Electronics en in het bijzonder de medewerker die de mail verstuurde, ernstige bedreigingen ontvangen. De Wilde zegt dat zijn werknemer geen ‘racistische achtergrond’ heeft en hij heeft de man op non-actief gesteld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.