nederland

COA-voorzitter: asielzoekers moeten zelf weer aan de slag

01 november 2013

Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, is sinds 2002 niet zo hoog geweest. Dit jaar komen er 17.000 asielzoekers bij, vooral uit Syrië, Somalië, en Eritrea. De tijd dat zij niet mogen werken of studeren, is voorbij.

Bestuursvoorzitter Jan Kees Goet van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt tegen de Volkskrant dat hij personeel moet aantrekken en opvangcentra moet openen.

‘Mensen die we net hebben ontslagen, bellen we op om te vragen of ze terug willen komen. In Sint Annaparochie was een afscheidsfeestje aan de gang, toen bekend werd dat ze toch open bleven,’ zegt Goet.

Vrijwilligerswerk

Hij zegt verder dat de tijd dat asielzoekers niets mogen doen, omdat ze zich dan gaan hechten aan Nederland, voorbij is.

‘Het is weer de bedoeling dat ze actief meedoen in de centra waar ze wonen: zelf boodschappen doen, zelf schoonmaken en als het even kan vrijwilligerswerk doen in het dorp.’ Hij vervolgt: ‘Ik heb er geen baat bij als mensen de hele dag door de ramen naar buiten zitten te kijken.’

Volgens Goet worden asielzoekers ‘alleen maar depressief’ als ze niets kunnen doen. Je moet ze zo actief mogelijk maken, zodat ze krachtig worden en in Nederland of in hun eigen land de volgende stap kunnen zetten, zegt de bestuursvoorzitter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.