nederland

Burgemeester Enschede doet moreel appèl op tbs-moeder

29 november 2013Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) roept de 43-jarige Marlies B., die heeft geprobeerd haar kinderen te vermoorden, op haar proefverloven niet in Enschede door te brengen. Haar ex-man en vijftienjarige dochter zijn bang voor de vrouw.

‘Als ze zich werkelijk iets aantrekt van het lot van haar dochter dan blijft ze weg,’ zegt Den Oudsten vrijdag in TC Tubantia.

Verlof

Burgemeester Den Oudsten is in gesprek met de reclassering en het Openbaar Ministerie om te voorkomen dat B. haar dochter Lisa tegenkomt tijdens verlof. Hij zegt dat zijn bevoegdheden beperkt zijn en dat hij B. niet bij voorbaat toegang tot Enschede kan ontzeggen.

‘Ik kan dat nu alleen via overleg regelen. Ik hoop dat de moeder zich echt iets wil aantrekken van het lot van haar dochter,’ zegt Den Oudsten tegen de krant.

Vader Harald Bakker laat aan elsevier.nl weten dat hij blij is met de steun van Den Oudsten. ‘Maar de grote uitdaging is na augustus 2014.’ In augustus komt B. vrij.

Medicijnen

B. werd in 2009 gearresteerd voor poging tot moord op haar zoon en dochter. Ze wilde haar kinderen om het leven brengen met medicijnen. Haar man kwam net op tijd thuis. B. probeerde ook zichzelf om het leven te brengen.

Ze werd veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met voorwaarden. In augustus is haar tbs ten einde en B. moet geleidelijk resocialiseren. De zoon van B. was doodsbang voor zijn moeder en vreesde het moment van haar vrijlating. Hij pleegde twee jaar geleden zelfmoord.

Iemand die tbs met voorwaarden krijgt, kan maximaal vier jaar in behandeling blijven. Het Openbaar Ministerie heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt. De tbs-kliniek heeft eerder laten weten dat B. nog niet is uitbehandeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.