Bijstand aangescherpt: tegenprestatie wordt verplicht

13 november 2013Leestijd: 2 minuten

Het kabinet scherpt de eisen aan voor het verkrijgen van een bijstandsuitkering. Nederlanders in de bijstandswet moeten vanaf 1 juni 2014 een tegenprestatie verrichten voor hun uitkering.

Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tegenprestatie

Ontvangers van de bijstandsuitkering, mogen zelf een voorkeur uitspreken over de tegenprestatie die ze moeten verrichten. VVD-kamerlid Sjoerd Potters vindt dat uitkeringsgerechtigden moeten worden verplicht om werkervaring op te doen in de vorm van maatschappelijk nuttig werk, zoals straatvegen of thuiszorg.

Gemeenten de die tegenprestatie nog niet hebben ingevoerd, zien het vaakst belemmeringen. Het vinden van maatschappelijke activiteiten die niet leiden tot verdringing op arbeidsmarkt zien gemeenten als grootste bezwaar. Andere gemeenten hebben deze regeling wel doorgevoerd.

Solliciteren

Voor de aanvraag van een uitkering wordt een wachttijd van vier weken ingesteld. Werklozen krijgen pas aanspraak op de bijstand als aantoonbaar is dat zij er ‘alles aan gedaan hebben om werk te vinden’.

Ook kan de uitkering drie maanden worden stopgezet als blijkt dat zij bij hun sollicitaties worden belemmerd door onaangepaste kleding, zoals een boerka, of gedrag.

Kostendelersnorm

Bijstandsgerechtigden die gezamenlijk in een huis wonen, krijgen vanaf volgend jaar te maken met de ‘kostendelersnorm’. Huisdelers niet met elkaar gehuwd zijn of geen officiële relatie hebben, delen de gezamenlijke kosten van de huishouding waardoor de kosten per persoon lager worden.

Naarmate er meer bijstandsgerechtigden in een huis wonen, daalt de uitkering. Als een van hen werk vindt, wordt het inkomen hieruit niet verrekend met de overige uitkeringen in het huishouden.

De kostendelersnorm zal niet alleen ingevoerd worden in de bijstand, de regel gaat ook gelden voor bijvoorbeeld de AOW en toeslagenwet.