nederland

Apothekers slepen zorgverzekeraar Achmea voor de rechter

04 november 2013

Twintig Amsterdamse apothekers stappen deze week naar de rechter om zorgverzekeraar Achmea te dwingen een hogere prijs te betalen voor geneesmiddelen. De apothekers voelen zich onder druk gezet omdat de verzekeraars zelf mogen bepalen hoeveel ze voor de medicijnen betalen.

Dat schrijft de Volkskrant maandag.

Zorgverzekeraar Achmea heeft besloten om eerdere afspraken met de apothekers over vergoedingen voor de geneesmiddelen niet na te komen. De apothekers vinden daarom dat de verzekeraar contractbreuk pleegt.

Uniek

Maar de unieke zaak, nooit eerder troffen zorgverleners en -verzekeraars elkaar in een rechtszaal, is vooral een symbolische daad in de richting van de politiek.

De apothekers zijn er niet blij mee dat een paar grote zorgverzekeraars in ons land de tarieven bepaalt van de gehele zorg. De apothekers zeggen akkoord te moeten gaan met ‘wurgcontracten’.

Boeman

Maar minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) lijkt niet gevoelig voor de noodkreet van de apothekers. Zij is van mening dat de zorgverzekeraars de taak hebben om kosten van de zorg naar beneden te halen. De verzekeraars mogen dan best af en toe ‘de boeman’ spelen, vindt de VVD-politicus.

Maar de apothekers zeggen dat de rekening nu op hun bordje terechtkomt. Omdat zij niet in staat zijn lagere tarieven af te dwingen bij de farmaceutische leveranciers, voelen zij zich ingeklemd tussen twee grote reuzen. Achmea wil nog niet op de kwestie reageren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.