Amsterdam: intocht Sinterklaas zal er dit jaar anders uitzien

02 november 2013Leestijd: 1 minuut

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) heeft een ‘signaal’ van het organisatiecomité gekregen dat er al dit jaar iets verandert aan de Sinterklaasintocht op zondag 17 november in Amsterdam.

Wat er precies verandert in vergelijking met voorgaande jaren, wil de burgemeester donderdagavond in een vraaggesprek met de lokale zender AT5 niet zeggen. Hij vindt dat het een zaak is van het organisatiecomité en niet van de burgemeester.

Het comité heeft donderdag een vervolggesprek met degenen die bezwaren hebben tegen de huidige optocht om te kijken ‘welke eerste stap gezet kan worden’, aldus de burgemeester.

Bezwaren

Van der Laan liet woensdag via een brief nog weten dat de intocht dit jaar gewoon doorgaat. Amsterdam had 21 bezwaren binnengekregen van personen die het volksfeest ‘racistisch’ vinden. De gemeente zou daarom de vergunningen voor de intocht van Sinterklaas moeten intrekken.

Maar volgens de commissie kan juridisch op geen enkele manier worden vastgesteld dat de figuur van Zwarte Piet racistisch zou zijn. De commissie zag daarom geen reden om van het feest in de huidige vorm af te wijken. Daar komt nu alsnog verandering in.