Elsevier-onderzoek: de beste gemeenten van 2013 bekend

27 juni 2013Leestijd: 2 minuten

De beste gemeenten in Nederland van dit jaar zijn weer bekend. Dit jaar staat de gemeente Rozendaal met 1.501 inwoners bovenaan de lijst van Elsevier en Bureau Louter. Naarden is tweede, Haren derde. Littenseradiel, met het dorpje Jorwerd binnen de grenzen, heeft het meest harmonieuze leefklimaat.

Dat blijkt uit het onderzoek De beste gemeenten van weekblad Elsevier en Bureau Louter.

Rozendaal wint omdat het een idylle is met veel groen, rust en ruimte. Bovendien grenst het aan de Veluwe, en profiteren de inwoners van alle gemak en voorzieningen van de grote stad Arnhem.

Kwaliteiten

Alle 408 gemeenten van Nederland zijn beoordeeld op wat ze aan eigen kwaliteiten in huis hebben, en daarnaast hoe ver de inwoners wonen van allerlei voorzieningen buiten de eigen gemeentegrenzen.

Gemeenten zijn beoordeeld op de nabijheid van basisvoorzieningen als kinderopvang en basisschool, en van ‘plusvoorzieningen’ zoals onder meer een ziekenhuis, theaters en musea. Ook de werkgelegenheid en arbeidsmarkt in de wijde omtrek tellen mee.

Leefklimaat

Belangrijk voor het woongenot zijn de nabijheid van groen, natuur en water, rust en ruimte, en een harmonieus leefklimaat.

Littenseradiel is de gemeente met het meest harmonieuze leefklimaat. Opvallend, want in die gemeente ligt onder meer het dorpje Jorwerd waarover geschiedschrijver Geert Mak zijn befaamde Hoe God verdween uit Jorwerd schreef.

Amsterdam heeft de meeste en beste voorzieningen, met de meeste werkgelegenheid in de omgeving. Schiermonnikoog biedt de meeste rust en ruimte, en Vlieland ­de beste mix van groen en water.

Verhuizen

Dit jaar is het onderzoek geheel vernieuwd, zodat het meer recht doet aan woonvoorkeuren en motieven om te verhuizen dan voorheen. Een analyse van vraagprijzen door Bureau Louter wijst uit dat het onderzoek De beste gemeenten een goede voorspeller is van huizenprijzen.

Behalve de aantrekkelijkheid van woning en woonomgeving, blijkt ook de arbeidsmarkt een belangrijke factor. Laatste op de lijst dit jaar is het Zeeuwse Tholen, gevolgd door Pekela en Bellingwedde. Maar voor het landelijke Bellingwedde is er ook goed nieuws: het staat in de top-10  van gemeenten met de meeste rust en ruimte.

Arthur van Leeuwen
Arthur van Leeuwen (1952) was tot 2019 chef van de onderzoeksredactie.
Lees meer
Arthur van Leeuwen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.