nederland

IND: Nederland keurt veel meer asielaanvragen goed dan rest EU

24 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Het aantal toegewezen asielaanvragen ligt volgens directeur Rob van Lint van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland veel hoger dan in de rest van de EU. Nederland keurt 40 procent van de asielaanvragen goed, de rest van de EU 27 procent.

Dat zei Van Lint vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag van de IND over 2012.

Geen afwijsfabriek

‘Wij zijn overduidelijk geen afwijsfabriek, zoals vaak wordt gesuggereerd: Nederland honoreert 40 procent van de asielaanvragen. In de rest van de EU is dat 27 procent.’

Het verschil is deels te verklaren door verschillen in regelgeving per land, al streeft de EU wel naar harmonisatie van die regels, aldus Van Lint.

Tweede verzoeken

In 2012 werden in totaal 13.650 asielaanvragen ingediend, een daling van bijna 7 procent ten opzichte van 2011. Vooral het aantal eerste aanvragen daalde.

Het aantal mensen dat een tweede verzoek om asiel indiende, steeg juist, met 26 procent. Dat is een trend die al langer te zien is, ook in andere Europese landen.

De meeste aanvragers van asiel komen uit Irak, Afghanistan en Somalië.

Discretionaire bevoegdheid

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) heeft discretionaire bevoegdheid, waarmee hij buiten de procedure om kan besluiten om asielzoekers een verblijfsvergunning te geven.

De staatssecretaris gebruikt zijn ‘discretionaire bevoegdheid’ gemiddeld honderd keer per jaar, zei Van Lint.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.