Vriend Tristan van der Vlis niet vervolgd

15 april 2013Leestijd: 2 minuten

Een vriend van Tristan van der Vlis die mogelijk wist van de moordplannen, wordt niet vervolgd. Het kan hem niet worden verweten dat hij de plannen van Van der Vlis niet serieus nam.

Dat besluit het Openbaar Ministerie (OM) maandag op basis van advies van een psycholoog en een psychiater.

Alphen aan de Rijn

Van der Vlis is verantwoordelijk voor de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, waarbij hij zes personen en zichzelf om het leven bracht. Een vriend van hem zou op de hoogte zijn geweest van zijn plannen, maar stapte niet naar de politie.

Op het niet melden van een misdaad staat maximaal een jaar celstraf. Het OM besloot dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden.

Persoonlijkheidsstoornis

De vriend, wiens identiteit onbekend is, is gebrekkig ontwikkeld en heeft een persoonlijkheidsstoornis. De reclassering adviseerde daarom al eerder om geen straf op te leggen.

Van der Vlis had in de twee maanden voor de fatale schietpartij geen contact meer met de vriend. Volgens deskundigen veranderde Van der Vlis juist in deze periode en leidde die verandering ertoe dat hij zijn plannen uitvoerde.

Opgelucht

De advocaat van de vriend zegt dat op geen enkele manier is gebleken dat zijn cliënt wist dat de moordplannen serieus waren. De vriend reageert ‘opgelucht’ op het nieuws, want het viel hem zwaar om verdachte te zijn ‘in de grootste moordzaak’.

Volgens zijn advocaat heeft hij wel redelijk normaal kunnen leven, omdat zijn identiteit geheim is gebleven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.