Teeven ziet wel wat in ‘no cure no pay’ voor advocaten

02 april 2013Leestijd: 1 minuut

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) gaat met de Orde van Advocaten bekijken hoe het principe ‘no cure no pay’ kan worden geïmplementeerd in de Nederlandse advocatuur. De Tweede Kamer ziet het systeem graag in Nederland ingevoerd worden.

Dat blijkt uit een debat dinsdagavond in de Tweede Kamer.

Teeven zei te zullen bekijken hoe ‘no cure no pay’ op een verantwoorde wijze kan worden ingevoerd. Het betekent dat advocaten in het vervolg alleen betaald krijgen wanneer ze de zaak voor hun cliënt succesvol afsluiten.

Claimcultuur

In het buitenland, zoals in de Verenigde Staten, is dit systeem een dagelijkse gang van zaken, maar in Nederland is het verboden. De Orde van Advocaten wilde al eerder met het systeem experimenten, maar het kabinet hield dit tegen uit angst voor een claimcultuur. Bovendien zouden de goede advocaten schaars zijn voor de ‘kansloze zaken’.

Drempelverlagend

Maar voordelen zijn er ook. Zo kan de maatregel drempelverlagend werken voor mensen die nu de advocaatkosten te hoog vinden.
Teeven zei wel dat de eventuele komst van de nieuwe regel de overheid geen geld moet kosten, ‘want dat is er niet’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.