Raad van State pleit voor lastenverlichting

04 april 2013Leestijd: 1 minuut

De overheid zal de lasten van burgers moeten verlichten ter compensatie van de verregaande bezuinigingen. De vele bezuinigingen vergen duidelijkheid over waar Nederlanders nog op kunnen rekenen.

Dat staat in het jaarverslag van de Raad van State, dat donderdag is gepresenteerd door vicepresident Piet Hein Donner (CDA).

Uitzicht

De Raad schrijft dat de plaats van de overheid in de samenleving verandert. Door de bezuinigingen kunnen burgers minder vaak een beroep doen op collectieve regelingen. Daarom moet er uitzicht zijn op lastenverlichting.

‘Anders worden burgers wel met een eigen verantwoordelijkheid opgezadeld, maar wordt de noodzakelijke bestedingsruimte daarvoor nog steeds wegbelast.’

Nieuws

In het jaarverslag staat verder dat kabinetten de afgelopen jaren de mond vol hadden van verminderde regeldruk, maar wel voorstellen indienden die ‘tot in detail het handelen van burgers, bedrijven of overheid normeren en voorbijgaan aan de eigen verantwoordelijkheid’.

Ook zijn regels bedacht ‘die een reflex zijn op gebeurtenissen die het nieuws hebben gehaald, maar waarvan de effectiviteit en doelmatigheid kunnen worden betwijfeld’.

Donner verwijt politici te vaak met onduidelijk beleid te komen. Nederlanders raken in verwarring door het presenteren en intrekken van plannen. ‘Het schept het beeld dat wetgeving weinig doordacht is en naar believen van de heersende meerderheid wordt uitgevaardigd en weer ingetrokken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.