Osse vleesgroothandelaar wil terugroepactie beperken

11 april 2013Leestijd: 2 minuten

De Osse vleesverwerker Willy Selten stapt naar de rechter om de enorme terugroepactie van 50 miljoen kilo vlees te beperken. Selten vindt de beslissing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ernstig overdreven.

Dat meldt de advocaat van de vleesgroothandelaar donderdag.

Paardenvlees

De NVWA maakte woensdag bekend dat ongeveer 50 miljoen kilo vlees uit voorzorg van de markt moet worden gehaald omdat er mogelijk paardenvlees in is verwerkt. Dit vlees is afkomstig van de groothandel van Selten, die al eerder in opspraak kwam.

De vleesverwerker noemt de actie ‘te gek voor woorden’ en spant daarom een kort geding aan bij het College van Beroep.

Beperking

Selten zegt dat de actie veel meer onrust veroorzaakt dan is gerechtvaardigd. Hij snapt niet dat de NVWA een productiepartij van twee jaar wil vernietigen.

Volgens de vleesproducent is het probleem beperkt tot een periode van vier weken rond mei vorig jaar. In het vlees is toen één paard verwerkt, dat de pijnstiller fenylbutazon kreeg toegediend. De verdachte partij vlees opgeslagen in het vrieshuis.

Schade

De advocaat van de vleeswerker zegt dat Selten al het vlees dat in die periode is verwerkt, wil terughalen. Dat betekent een schade van 10 miljoen euro.

Als de vleesverwerker zou voldoen aan de eis van de NVWA en 50 miljoen kilo vlees zou vernietigen, betekent dat een schade van 250 miljoen euro.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer reageerde woensdag geschokt op het nieuws en staat achter de eis van de NVWA.

De Kamer vindt het onbegrijpelijk dat Willy Selten gewoon vlees kon blijven verkopen, terwijl het bedrijf al eerder werd verdacht van vleesfraude.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.