OM eist vijftien jaar tegen spionerende ambtenaar

09 april 2013Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag wil dat de 61-jarige voormalige ambtenaar Raymond P. vijftien jaar de gevangenis ingaat. Volgens het OM lekte de ambtenaar staatsgeheimen aan Rusland.

Volgens het OM verkocht P. documenten over de Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Naties aan een Russisch echtpaar dat voor de inlichtingendiensten op het Kremlin werkte.

P. werd vorig jaar op Schiphol aangehouden toen hij een usb-stick met geheime informatie bij zich droeg. De FBI had de Nederlandse douane getipt omdat P. voorkwam in een grootschalig onderzoek naar spionage.

Seksuele geaardheid

Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de ex-ambtenaar zeker 450 geheime documenten aan de Russen heeft doorgespeeld. Ook berichtte hij over de seksuele geaardheid en de gezondheidstoestand van collega’s.

Voor de informatie kreeg de ambtenaar grote geldbedragen uitgekeerd. Getuigen zeggen dat P. er een uitbundige levensstijl op nahield en bedragen uitgaf die niet overeenkwamen met het loonstrookje van zijn werkgever.

Juli vorig jaar werd P. door het ministerie van Buitenlandse Zaken ontslagen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.