Miljoenen Nederlandse slachtoffers van identiteitsroof

04 april 2013Leestijd: 1 minuut

In Nederland zijn veel meer slachtoffers van identiteitsfraude dan gedacht. Uit onderzoek van minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) blijkt dat vorig jaar 670.000 tot 870.000 identiteitsdiefstallen waren.

Dat meldt dagblad BN De Stem donderdag.

Slachtoffers

Uit onderzoek dat minister Plasterk eind mei presenteert, blijkt dat in de periode 2007-2012 13,3 procent van de bevolking te maken had met identiteitsfraude. Dat zijn twee keer zoveel slachtoffers als gedacht.

Meer dan 9 procent van de bevolking leed financiële schade door identiteitsfraude. Met de gestolen persoonsgegevens sloten criminelen leningen af of bestelden producten via internet. De slachtoffers verloren samen tussen de 393 en 508 miljoen euro.

Maatregelen

Minister Plasterk kondigt extra maatregelen aan om identiteitsfraude terug te dringen. Het kabinet wil het makkelijker maken om gestolen of verloren identiteitsbewijzen te blokkeren. Ook moeten medewerkers van gemeenten worden opgeleid om fraude te herkennen.

De PvdA-bewindsman voert sinds januari een publieke campagne om identiteitsfraude tegen te gaan. Onder het motto ‘Laat u niet zomaar kopiëren’ wil de minister laten zien dat burgers niet achteloos een kopietje van hun paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs moeten achterlaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.