‘Groot deel oesters Waddenzee besmet met herpesvirus’

09 april 2013Leestijd: 1 minuut

Japanse oesters in de Waddenzee zijn besmet met het herpesvirus. Dat is zorgelijk, omdat het virus kan leiden tot grote sterfte onder oesters.

Dat meldt onderzoeksinstituut GiMaRIS dinsdag.

Licht tot zwaar besmet

Afgelopen zomer controleerden onderzoekers het dna van jonge oesters in de Waddenzee. Op drie van de vijf locaties troffen zij licht tot zwaar besmette oesters aan.

‘De kans bestaat dat de helft van deze jonge oesters door het virus doodgaat,’ zegt onderzoeker Arjan Gittenberger van het onderzoeksinstituut.

Onzeker

Of er inderdaad zo’n groot deel zal doodgaan, is niet zeker omdat het onduidelijk is wanneer het virus zich in de Waddenzee heeft gevestigd. ‘Misschien heeft de sterfte zich al een paar jaar geleden voorgedaan, dat weten we niet. Er wordt nader onderzoek naar gedaan,’ zegt Gittenberger.

Twee jaar geleden dook het virus voor het eerst op in Nederland bij Zeeuwse oesters in de Oosterschelde.

Volgens Gittenberger zijn er aanwijzingen dat de oesters resistentie ontwikkelen tegen het virus, waardoor de populatie zich kan herstellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.